petak, 10. listopada 2008.

Neredi u Acreu, ekstremističke skupine napale Al-Aksu

Skupina od najmanje 100 izraelskih kolonista, rabina i političara (uključujući 1 knessetskog zastupnika) pokušala je u četvrtak (9. listopada) nekoliko puta provaliti u džamiju Al-Aksu u Jeruzalemu. Ekstremisti su provalili kroz vrata Mughrabi u starom dijelu grada i uzvikivali parole protiv muslimana, a neki su u vanjskom dvorištu džamije izvodili vjerske rituale. Izraelska policija je svemu tome prisustvovala, ali navodno ništa nije poduzela kako bi ekstremiste zaustavila. Ekstremističke židovske skupine već nekoliko godina pokušavaju provaliti u džamiju tijekom židovskog blagdana Yom Kippur koji je počeo u srijedu navečer. Za sigurnost i zaštitu građana na tom području odgovorne su izraelske granične sigurnosne snage i jeruzalemska policija.

Izraelske sigurnosne snage su u visokom stanju pripravnosti zbog židovskog blagdana Yom Kippura, no one se uglavnom bave upozorenjima o mogućim napadima palestinskih muslimana i kršćana, a ne napadima koje organiziraju izraelski Židovi. U izraelskim medijima nije bilo najavljeno da su izraelske snage u stanju pripravnosti zbog mogućnosti napada židovskih ekstremista na džamiju Al-Aksu, unatoč tome što Palestinci upozoravaju da se ovakvi napadi događaju svake godine. Na cestama Zapadne obale su pak postavljene barikade i betonski blokovi kako bi se dodatno onemogućilo kretanje palestinskim vozilima. Palestinci tvrde da su izraelski vojnici mogli zaustaviti napade ekstremista u Istočnom Jeruzalemu, ali su odbili intervenirati.

Neredi su izbili i u izraelskom gradu Acre nakon što su židovski mladići poslije ponoći u četvrtak pretukli jednog palestinskog građanina. Mladići su Palestinca napali kamenjem dok se automobilom vozio kroz istočni, pretežno židovski dio grada. Židovski mladići su Palestinca koji je napadnut optužili da je „namjerno stvarao preveliku buku“ u njihovoj četvrti za vrijeme Yom Kippura. Yom Kippur ili Dan pomirenja je za Židove najsvetiji dan u godini tijekom kojeg Židovi poste, mole i ne rade.

Nakon napada židovskih mladića gradom se proširila glasina da je palestinski vozač ubijen, pa se na mjestu događaja ubrzo okupilo oko 1500 palestinskih mladića što je rezultiralo novim neredima u kojima su sudjelovali i židovski i palestinski mladići. U neredima su oštećeni deseci automobila i trgovina, a stotine prosvjednika su izvikivale „smrt Arapima“ i druge uvredljive parole. Kasnije su desetci židovskih mladića okružili kuću napadnutog palestinskog vozača i gađali je kamenjem, nakon čega su se na istom mjestu pojavili i palestinski mladići. Policija je intervenirala kako bi rastjerala izgrednike. Najmanje je 3 palestinskih mještana ozlijeđeno.

Izraelski izvori tvrde da su stotine palestinskih mladića prouzročile materijalnu štetu na gotovo 100 vozila i 30 trgovina u ulici Ben Ami dok su se vraćali iz istočnog dijela u staru jezgru grada. Policija je uhitila nekoliko osoba koje sumnjiči da su sudjelovale u neredima i tvrdi da namjerava provesti dodatna uhićenja.

Kako bi rastjerala izgrednike policija je upotrijebila plinske bombe i gumom presvučene metke, a prerušeni pripadnici sigurnosnih snaga također su raspoređeni na tom području kako bi rastjerali palestinske mladiće na ulazu u staru jezgru grada. Svake godine je u miješanim gradovima u Izraelu tijekom židovskih blagdana Palestincima ograničena sloboda kretanja.

Nekoliko se policijskih dužnosnika sastalo s palestinskim čelnicima u Acreu s ciljem okončanja nasilja i napetosti. Palestinski zastupnici u Knessetu osudili su nedjelovanje policije koja prema njihovim tvrdnjama nije zaštitila Palestince u Acreu. Izraelska policija je bila spremna na sukobe tijekom Yom Kippura i stotine policajaca bile su raspoređene na ulicama, ali u policiji tvrde da nisu očekivali ovako velike nerede, te upozoravaju da je moguće da će doći do novih sukoba. Načelnik policijske stanice u Acreu, Avi Edri, je izjavio da se na početku radilo o izoliranom incidentu koji se zatim proširio i eskalirao zbog toga jer su se uplele „židovske i arapske bande“. Najavio je nova uhićenja. Palestinski zastupnik u Knessetu, Abbas Zakkour je upozorio da svake godine mladi Židovi na Yom Kippur na ulazu u Acre kamenjem gađaju palestinska vozila i ugrožavaju živote putnika i prolaznika.

Izraelski izvori javljaju da su se u četvrtak navečer nastavili sukobi između Palestinaca i Židova u Acreu. Stotine židovskih i palestinskih mladića izašle su na ulice i prosvjedovale na sjeveru grada. Policija je koristila šok granate i suzavac kako bi rastjerala skupine, a sukobi su se počeli smirivati oko 20:30 sati iako su se i dalje povremeno mogle čuti šok granate koje je ispaljivala policija. Policija je uhitila 10 prosvjednika. Ovi su sukobi uslijedili u blizini postaje Magen David Adon nakon što je nekoliko židovskih mladića zapalilo jedno polje. Policija je nakon toga blokirala ulaz u istočni Acre pokušavši na taj način spriječiti da se nasilje proširi na ostale dijelove grada. Židovski prosvjednici su policiju optužili da „Arapima daje da rade što hoće“ i da „policija sada Židovima brani da prosvjeduju“.

U petak (10. rujna) su ponovo izbili sukobi u Acreu kad su se židovski mladići okupili ispred kuće jedne palestinske obitelji čiji članovi su navodno sjedili ispred svoje kuće maskiranih lica. Izraelska policija tvrdi da je suzbila sukob između dviju strana i da trenutno u Acreu ponovo vlada napeti mir. Za nedjelju je najavljen hitni sastanak Odbora za unutarnje poslove na kojem bi se trebalo raspravljati o neredima u Acreu.


Dodatni linkovi Palestina/Izrael:
EuCom deploys radar, troops to Israel

Ubojstvo palestinskog pastira u okolici Nablusa
U subotu, 27. rujna 2008, ubijen je jedan palestinski pastir (18) iz sela Aqraba, jugoistočno od grada Nablusa na Zapadnoj obali dok je pasao ovce istočno od svog sela. Tijelo mrtvog pastira pronašli su na području al-Fajen, 1 km zapadno od ilegalnog izraelskog naselja Jetit, mještani njegova sela. Ilegalno izraelsko naselje Jetit nalazi se oko 10 km istočno od sela Aqraba. Pronađeno tijelo bilo je svo u krvi. Mještani su o ubojstvu obavijestili izraelsku vojsku, čiji liječnik je potom pregledao tijelo. Izraelska policija je također pregledala tijelo koje je prevezeno izraelskim kolima hitne pomoći na Institut za forenzičnu medicinu u Abu Kabiru u Izraelu. Očevici tvrde da je ubijeni imao oko 20 rana od metaka po vratu, grudnom košu i nogama. Mjesto na kojem je tijelo pronađeno je pod izravnom kontrolom izraelske vojske, a Palestincima je zabranjen pristup na to područje. Sumnja se da su izraelski kolonisti oteli pastira i odveli ga, ili prenijeli njegovo mrtvo tijelo, na mjesto na kojem je leš pronađen.

Police: Bedouin killed by unexploded ordnance
Istraga izraelske policije je pak pokazala da je mladi pastir iz sela Aqraba (kojim se bavi gornja vijest) poginuo u eksploziji zaostale neeksplodirane granate koju je za sobom ostavila izraelska vojska.

Two Women COs Imprisoned for Refusal to Enlist
Dvije izraelske djevojke, Tamar Katz (19) iz predgrađa Ramat HaSharon u Tel Avivu i Mia Tamarin (19) iz Tel Aviva, koje su se u vojnu bazu za novačenje javile zajedno s Omer Goldman, osuđene su 28. rujna 2008. na 14 dana zatvora jer su zbog prigovora savjesti odbile služiti u izraelskoj vojsci. Mia je odbila zbog svog pacifističkog svjetonazora, a Tamar jer se protivi izraelskoj okupaciji i ugnjetavanju palestinskih civila. Tamar i Mia na slobodu bi trebale biti puštene 10. rujna, kad i Omer Goldman, no moguće je da će zbog odbijanja služenja vojnog roka biti osuđivane na nove zatvorske kazne. Obje su djevojke potpisnice pisma izraelskih maturanata Shministim letter 2008. Poruku podrške mladim Izraelcima i Izraelkama koji zbog prigovora savjesti odbijaju služiti u izraelskoj okupacijskoj vojsci možete poslati na e-mail adresu shministim@gmail.com.

VIDEO SNIMKA: (čini se pijani i poprilično balavi) izraelski kolonist psuje, vrijeđa i prijeti britanskoj snimateljskoj ekipi i Palestincima po čijoj zemlji hoda (i za koju tvrdi da je njegova, jer mu ju je dao Bog) da će ih ubiti. (Ako se može vjerovati jednom od komentara na linku, njegov je otac Dov Shurin, jedan od utjecajnijih ekstremističkih kolonista.)

Napad kolonista na palestinsko selo 'Asira al-Qibliya i mještane, rujan 2008.
Tijekom protekle godine, izraelski kolonisti iz ilegalnog naselja Yitzhar i obližnjih područja intenzivirali su svoje nasilne napade na obližnja palestinskih sela. Napadi uključuju bacanje kamenja na automobile, tjelesne napade na poljoprivrednike, paljenje usjeva i krađu stoke. 14. rujna, nakon što je jedan Palestinac nožem ubo jednog židovskog dječaka i zapalio jednu kamp kućicu u ilegalnom izraelskom naselju Shalhevet Yam u blizini ilegalnog naselja Yitzhar, desetci kolonista napali su selo 'Asira al-Qibliya. Kolonisti su bacali kamenje, pucali u zrak, razbijali prozore, crtali Davidove zvijezde na zidove palestinskih domova i prouzročili veliku materijalnu štetu na imovini mještana. Očevici tvrde da su vojnici cijelo vrijeme napada bili nazočni, no da nisu ništa poduzeli kako bi spriječili napad kolonista, te da su pucali na Palestince.

Testimony: Soldiers prevent pregnant, bleeding woman from crossing checkpoint and she gives birth to a stillborn baby, September 2008
21-godišnja palestinska trudnica iz sela Qusra, na području Nablusa, bila je 05. rujna prisiljena rađati u automobilu na kontrolnoj točki Huwara, jer joj izraelski vojnici, unatoč tome što je krvarila, nisu dopustili da prijeđe kontrolnu točku i dođe do bolnice u Nablusu. Dijete je umrlo pri porodu.

Testimony: Soldiers assault family members in a-Duheisheh in the course of arresting the father, August 2008

My occupied Utopia


Ostali linkovi:
President of Paraguay Turns Down Meeting with Sarah Palin

Is 'Taking it to the Streets' Worth the Bruises, Tear Gas and Arrests?