četvrtak, 30. listopada 2008.

Malo o izraelskim Palestincima, nekoliko vijesti, linkovi

ilegalni zid u okolici Betlehema, Zapadna obala

"Israel's “Ethnocracy” and the Demographic Threat: Dr. As'ad Ghanem on Israel's Palestinian Citizens"
Intervju s dr. As'adom Ghanemom sa sveučilišta u Haifi o potlačenom položaju izraelskih građana palestinske nacionalnosti i rasizmu u Izraelu. (ovo su samo neke informacije izvučene iz intervjua, na linku pročitajte intervju u cijelosti)

Veliki dio židovskih izgrednika koji su sudjelovali u neredima u Akki/Akkou (Acreu) bili su kolonisti koji su u taj grad preseljeni nakon evakuacije ilegalnih izraelskih naselja iz Pojasa Gaze. U Acre su došli u sklopu nastojanja da se poveća broj židovskih stanovnika u tom gradu. Istovremeno izraelske vlasti žele preostale Palestince u Acreu preseliti u druge dijelove Izraela.

Izraelska država svoje palestinske građane više doživljava kao neprijatelje nego građane. Izrael je država „svih Židova na svijetu“ i veća prava daje svojim „potencijalnim građanima“ (osobama židovske vjere, ali koje ne žive u Izraelu) od autohtonih palestinskih građana koji žive i plaćaju porez u Izraelu. Sve se glasnije u Izraelu čuju zahtjevi za protjerivanjem preostalih palestinskih građana (onih koji nisu iz Izraela etnički očišćeni 1948. ili kasnije) koje često nazivaju „demografskom prijetnjom“ koju palestinski građani predstavljaju Izraelu kao židovskoj državi. Izraelske vladajuće strukture su složne u uvjerenju da je kao temeljni i nužni uvjet sigurnosti države Izrael potrebna apsolutna židovska većina u Izraelu i to otvoreno govore. Izraelski akademici organiziraju konferencije o „demografskom problemu“ i načinima njegovog „rješavanja“.

Palestinski beduini koji žive u Negevu u Izraelu su žrtve nekih od najgorih oblika diskriminacije. Beduinski građani prisilno su preseljeni sa svojih i naseljeni na nova područja u Izraelu. Pogađa ih konfiskacija zemlje na njihovim područjima, a država poriče vezu između beduina i njihove zemlje. Beduini se također bore za korištenje javnih usluga koje država pruža ostalim građanima. Izraelska vlada je isključila Beduine iz razvojnih planova i oni se nalaze na marginama izraelskog gospodarstva i društva. Izraelsko vijeće za nacionalnu sigurnost proučavalo je beduinsko pitanje u Negevu i uspostavilo vladinu politiku prema njima. U svom godišnjem izvješću to je vijeće 2004. godine beduinske građane opisalo „kao bombu koja će eksplodirati“ i upozorilo na mogućnost buduće nasilne konfrontacije s njima. Ti su građani (zbog svog etničkog identiteta) svrstani pod „demografski problem“ uz posebno napominjanje njihovog „visokog prirodnog prirasta“.

2005. izraelska je vlada odobrila plan judaizacije Negeva i Galileje. Plan uključuje ulaganje od 17 milijardi šekela u Negev i Galileju tijekom 10 godina. Država također Židovima nudi porezne olakšice i potporu kako bi ih potakla da se presele u Negev ili u Galileju. Vlada je također evakuirane koloniste iz Gaze ohrabrivala da se nasele na ta područja kako bi se smanjio postotak palestinskog stanovništva.


8 years after October riots - more discrimination
Izraelska Udruga za građanska prava objavila je na godišnjicu nereda iz listopada 2000. izvještaj u kojem tvrdi da izraelske sigurnosne službe i dalje provode diskriminaciju protiv palestinskih građana Izraela. Prije 8 godina, u listopadu 2000, izraelska policija je u pokušaju smirivanja nereda ubila 13 palestinskih građana Izraela. Državni odvjetnik Menachem Mazuz je odlučio da protiv policajaca koji su sudjelovali u nasilnom gušenju nereda neće biti podignute optužnice, što je dodatno produbilo jaz između izraelskih građana palestinske nacionalnosti i izraelske policije. Udruga tvrdi da izraelske snage i dalje djeluju nasilno i diskriminacijski prema palestinskim građanima. U izvještaju stoji da je od listopada 2000. do danas policija u Izraelu ubila 34 izraelskih građana palestinske nacionalnosti. Posljednji slučaj dogodio se prije samo 3 mjeseca, kad je policija na smrt pretukla Palestinca iz beduinskog sela Rahat. U udruzi upozoravaju na ostale pokazatelje diskriminacije na štetu palestinskih građana, poput činjenice da Shin Bet sve češće palestinske političke i društvene aktiviste poziva na ispitivanja na kojima moraju odgovarati na različita pitanja o njihovim političkim i društvenim aktivnostima, iako ni na koji način nisu prekršili zakon. Udruga tvrdi da Shin Betove istrage podsjećaju na mračne režime, te da djelovanje te službe predstavlja udarac slobodi misli, izražavanja i okupljanja. U izvještaju se još spominju rušenja beduinskih domova u Negevu i zamrzavanje graditeljskih projekata u palestinskim gradovima u Izraelu. Zbog neizdavanja građevinskih dozvola građanima palestinske nacionalnosti od strane izraelskih vlasti, izraelski Palestinci bili su prisiljeni bez dozvola izgraditi desetke tisuća kuća, čime su protiv svoje volje prekršili zakon.

Židovski napadači u Acreu napali trudnu palestinsku učiteljicu
U utorak (21. listopada) 2 židovskih napadača napala su 1 palestinsku trudnicu koja je bila na putu u palestinsku školu u gradu Acreu u kojoj radi. Napadači su ženu napali kamenjem. Trudnica je ranjena u lijevu ruku kojom je pokušavala dijete zaštiti od napada. Nakon napada, trudnica je zajedno s ravnateljem škole u kojoj radi otišla u policijsku stanicu kako bi prijavila napad. Policija joj nije dopustila da podigne prijavu, već je samo uzela njene podatke i rekla da će joj se javiti ako nešto budu saznali. Napadnuta trudnica je uvjerena da bi policija drugačije reagirala da je napadnuta bila židovska trudnica. Učiteljica je inzistirala na tome da se službeno podigne prijava protiv napadača što je na kraju i učinjeno, ali je u prijavi navedeno da je razlog napada „nepoznat“.


Ostale vijesti i linkovi za Palestinu/Izrael:

Yemen Dismantles Israel-linked Cell
Sigurnosne službe u Jemenu su uhitile militante koje sumnjiče da su povezani s Izraelcima.

Gaza Flourishes on Top of 'Swiss Cheese' Maze
Stotine tunela koje su Palestinci prokopali ispod grada Rafaha i granice između Pojasa Gaze i Egipta probijaju izraelsku blokadu i povezuju to osiromašeno palestinsko područje sa susjednim Egiptom. Krijumčarenje robe, poput hrane i lijekova, postalo je unosan posao na ovom izrazito gusto naseljenom području. Do nedavno je bilo jako teško doći do krijumčara i s njima razgovarati, no sada oni rade bez skrivanja. Tuneli se kopaju 24 sata na dan, a unatoč opasnostima od urušavanja tunela, operacija egipatske vojske ili nestašice kisika, uvijek ima dovoljno radnika, zahvaljujući katastrofalno visokoj nezaposlenosti i siromaštvu koji vladaju u Pojasu Gaze. Većina radnika koji kopaju tunele su studenti koji na taj način zarađuju za studij i preživljavanje. Za 100 metara prokopanog tunela dobije se 500 američkih dolara. Hamas također ubire postotak na robu koju krijumčari uspiju unijeti u Pojas Gaze.

Largest-ever parliamentary delegation to visit Gaza in November
Europska kampanja za prekid opsade Gaze najavila je da priprema u studenom u Pojas Gaze poslati parlamentarne zastupnike iz cijelog svijeta. Najvećom posjetom parlamentaraca želi se prekinuti izraelska opsada Pojasa Gaze. Predstavnici švicarske organizacije Prava za sve su izjavili da će se izaslanstvu priključiti parlamentarni zastupnici iz Alžira, Kuvajta, Jemena, Jordana, Sudana i drugih arapskih zemalja. Grupa će također sadržavati čelnike iz raznih zemalja, poput Ujedinjenog kraljevstva, Irske, Grčke, Italije, Švicarske i Škotske, te iz Azije i Latinske Amerike. Zastupnici se nadaju da će u Gazu ući preko prijelaza Rafah s Egiptom i u tu se svrhu vode pregovori s Egipćanima. Sudionici Kampanje za prekid opsade Gaze će dokumentirati stanje u Pojasu Gaze, posebno u zdravstvenom i obrazovnom sektoru, i potom će svojim zemljama podnijeti izvještaje i informirati ih o njihovoj ulozi u prekidanju opsade Pojasa Gaze.

Can 'Shana Tova' and 'Eid Mubarak' Coexist in Israel/Palestine?
But why? Why has the State of Israel viewed the Palestinians' different religions as a reason to treat them as strangers and enemies? Why are we using another community's religion to justify dispossession and discrimination instead of learning to coexist together in a neutral political framework? In the face of repeated failures to solve the Israeli-Palestinian conflict with talks aimed at creating a "two-state" outcome, we need a paradigm shift. Indeed, a growing number of Israelis and Palestinians are going back to the drawing board, questioning the justification and feasibility of partitioning the land into two separate, discriminatory, religion-based states. Instead, they are discussing the details of a "one-democratic-state" solution - a plan to establish a single, democratic and secular state, which will grant equal rights to all its citizens regardless of their religion, while providing religious autonomy to Jewish, Christian and Muslim communities.

US troops protect Iran from Israel?
According to a Monday report on Israel's Channel 10, unnamed Israeli sources said the presence of US troops in Iraq spoils chances of an Israeli strike on Iran, arguing that any military action would leave US forces stationed in Iraq vulnerable to Tehran's retaliation.

Dutch lawyers seek ex-Israeli spy chief's arrest
Odvjetnici Palestinca Khalida al-Shamija, koji tvrdi da je bio mučen u izraelskom zatvoru, u Nizozemskoj traže izdavanje uhidbenog naloga za Amija Ayalona, ministra bez portfelja u izraelskoj vladi i bivšeg čelnika izraelske sigurnosne službe Shin Bet.

Ravnatelju Palestinskog centra za ljudska prava ponovo odbijeno izdavanje dopuštenja da napusti Pojas Gaze
Ravnatelju Palestinskog centra za ljudska prava, Rajiju Souraniju, izraelske su vlasti ponovo odbile izdati dozvolu da napusti Pojas Gaze kako bi mogao sudjelovati na Svjetskom socijalnom forumu u Švedskoj od 17. do 21. rujna i sastanku Izvršnog odbora međunarodnog povjerenstva pravnika u Ženevi od 7. do 8. listopada. Iako je od 19. lipnja 2008. na snazi primirje između Izraela i Pojasa Gaze, zahvaljujući kojem su trebala biti ublažena ograničenja slobode kretanja civila iz Pojasa Gaze, 1,5 milijuna stanovnika i dalje je pod izraelskom opsadom zatvoreno u Pojasu Gaze.


Bypassing Bethlehem's Eastern Reaches
Ilegalni izraelski kolonisti pokušavaju podići novo naselje na mjestu napuštene izraelske vojne baze u gradu Beit Sahour pored Betlehema na Zapadnoj obali. Sam Betlehem je okružen ilegalnim izraelskim zidom na sjeveru. Na zapadnoj strani će izraelski aparthejdski zid tek biti izgrađen, pa je jedini smjer u kojem se taj palestinski grad može širiti na istok gdje će njegovo širenje otežati nova cesta koja će ilegalna izraelska naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji povezivati s Jeruzalemom i Izraelom.

Da ova tužna i sramotna realnost nije toliko tragična, svi ovi medijski i političarski manipulatori i lažljivci (koji Izrael prikazuju kao normalnu zemlju koja želi postići mir, dok je stvarnost potpuno suprotna: Izrael je agresor, okupator, okrutni ugnjetavač autohtonog civilnog stanovništva čiji svakodnevni život desetljećima pretvara u najgoru noćnu moru i ne želi postići nikakav dogovor, već što veći dio Palestine etnički očistiti od što je moguće više Palestinaca) bili bi smiješni sa svojim „vijestima“ o „mirovnim“ „pregovorima“ i „rješenjima“ i izraelskim gestama „dobre“ volje i „umjerenim“ strankama desnog ili „lijevog“ „centra“. Izrael dalje gradi na palestinskom okupiranom području punom parom kao da zamrzavanje izraelske ilegalne kolonizacije nije prvi od uvjeta koji Izrael mora ispuniti za postizanje mira s Palestincima. Kupljeni mediji i dalje izvještavaju o „ustupcima“ koje bi Izrael trebao učiniti za mir s Palestincima, a ne o kršenju međunarodnog prava kojeg se Izrael, kao i svaka druga zemlja, mora pridržavati bez obzira da li će postići dogovor s Palestincima ili ne. Da ne spominjemo sad neki osjećaj pravičnosti, nepristranosti i objektivnosti ili istinoljubivosti koji bi trebao voditi medije u informiranju građana koji isto imaju pravo na istinitu i točnu informaciju.


Israel: Wedded To War?
Fundamentally though, these pledges of disproportionate devastation show that the Israeli military leadership suffers from tunnel-vision policymaking, wedded to the idea that Israel will gain acceptance in the Middle East through force of arms.

Chris Spannos interviews Neve Gordon about his new book
Intervju s izraelskim profesorom političkih znanosti Neveom Gordonom o njegovoj novoj knjizi o izraelskoj okupaciji Zapadne obale i Pojasa Gaze.
In the Occupied Territories the controlling apparatuses have manifested themselves in legal regulations and permits, military procedures and practices, spatial divisions and architectural edifices, as well as bureaucratic edicts and normative fiats dictating forms of correct conduct in homes, schools, medical centers, workshops, agricultural fields, and so forth.

Free Gaza Movement ponovo probio nečovječnu izraelsku blokadu Pojasa Gaze
Drugo putovanje brodom u Gazu, koje je bilo odgođeno u rujnu, uspješno je ostvareno 29. listopada. Aktivisti su ponovo uspješno probili kriminalnu izraelsku blokadu, ovaj puta brodom pod imenom Dignity (Dostojanstvo). Među međunarodnim, palestinskim i izraelskim aktivistima je Dr. Mustafa Barghouti, zastupnik u palestinskom parlamentu i irska nobelovka Mairead Corrigan Maguire, te liječnici koji su došli ocijeniti zdravstvenu situaciju u Pojasu Gaze.

Jonathan Cook: Israel's surprising best seller contradicts founding ideology
O novoj knjizi izraelskog povjesničara Shloma Sanda When and How was the Jewish People Invented?
Sand argues that the idea of a Jewish nation -- whose need for a safe haven was originally used to justify the founding of the state of Israel -- is a myth invented little more than a century ago. An expert on European history at Tel Aviv University, Sand drew on extensive historical and archaeological research to support not only this claim but several more -- all equally controversial. In addition, he argues that the Jews were never exiled from the Holy Land, that most of today's Jews have no historical connection to the land called Israel and that the only political solution to the country's conflict with the Palestinians is to abolish the Jewish state.

Where water leaves a bitter taste
Od ukupnih dostupnih vodenih resursa u regiji Palestincima je dopušteno da koriste tek 8,2%, dok Izrael koristi 57,1 %, a Jordan 34,7%. Palestinci s tim postotkom ne mogu zadovoljiti svoje potrebe za vodom. 44% vode za palestinska domaćinstva snabdijeva se iz lokalnih izvora, dok 56% vode Palestinci kupuju od Izraela. Izrael desetljećima u potpunosti kontrolira vodene resurse na okupiranim palestinskim područjima i odbija Palestincima dopustiti da koriste pravedan dio vodenih resursa. Izrael je prokopao stotine bunara u blizini Zelene linije kako bi koristio vodu koja dolazi iz zapadnog vodonosnog bazena.

Nilin village resists Israel's land confiscation
Zbog izraelskog ilegalnog Zida mještani sela Nilin ne mogu doći do velikog dijela svoje zemlje. Mještani procjenjuju da se na 270 hektara između trase kojom ide Zid i granice između Zapadne obale i Izraela (poznate i kao Zelena linija) nalazi oko 5000 stabala maslina. Ljudi ovise o tim maslinama jer je selo Nilin već izgubilo više od 4000 hektara svoje zemlje tijekom rata 1948. i kasnije još dodatnih 800 hektara kad su oko sela tijekom 1980-tih počela nicati ilegalna izraelska naselja koja su svake godine mještanima otimala sve više zemlje. Prije su mještani Nilina imali neometan pristup onom dijelu zemlje koji je još uvijek bio pod njihovom kontrolom. No, ove im je godine rečeno da će za pristup svom zemljištu morati dobiti dozvole koje izdaju izraelske vlasti. No mještani se žale da im Izraelci ne izdaju dozvole, odnosno izdaju ih samo nekim mještanima što dovodi do trzavica u zajednici. Načelnik Nilina, u kojem živi oko 5000 ljudi, tvrdi da mu je rečeno da nikakve dozvole neće biti izdavane jer se ti maslinici nalaze preblizu obližnjim ilegalnim izraelskim naseljima. Izraelska vojska je 05. listopada izjavila da je palestinskim poljoprivrednicima na Zapadnoj obali čija se zemlja nalazi između Zida i Zelene linije izdala 3000 dozvola kako bi imali pristup na i mogli obrađivati svoju zemlju. U selu se od svibnja 2008. održavaju žestoki prosvjedi protiv izgradnje Zida koji su zasad uspjeli usporiti izraelske radove na izgradnji ilegalnog Zida, no mještani su platili visoku cijenu. Izraelski vojnici ubili su 2 maloljetnika (10 i 17 godina), a nekoliko je prosvjednika teško ozlijeđeno, uključujući ozbiljne ozlijede kao što je gubitak oka.


Ostali linkovi:
Naomi Klein: Wall St. Crisis Should Be for Neoliberalism What Fall of Berlin Wall Was for Communism

US, NATO Attacks Killed 3,200 Afghan Civilians Since 2005: Study
Herold says other groups tracking the civilian cost of the war, such as Human Rights Watch, underestimate the tolls while international military and media attach low value to Afghan life in the accounting of events. Herold, who runs the Afghan Victim Memorial Project, says his research shows between 2,699 and 3,273 civilians were killed in direct action by international forces in Afghanistan from 2005 to so far this year. His figures, which he says are also underestimates because civilians are sometimes labelled militants by the military and unknown numbers of injured dying, are based on media and nongovernment organisation reports and other research.

Witness Against Torture Applauds Decision on Guantánamo Detainees
The Uighers, who are members of a repressed minority within China, have been held without judicial oversight for nearly seven years. Fleeing a Chinese crackdown, they were arrested by security personnel in Pakistan soon after September 11, 2001 and were transferred to U.S. military custody in exchange for bounties of $5,000 a piece. After being subjected to torture in Pakistan, the men have languished in legal limbo at Guantánamo.

Judge orders 17 Chinese Muslims released from Guantanamo Bay
Human rights lawyers have described the 17 Uighurs as among the most egregious examples of wrongful imprisonment at Guantanamo. Natives of an area they call East Turkistan, the Uighurs fled from oppression by the Chinese government, including its policy of forced abortions, and settled in Afghanistan in 2001. But after U.S. bombing raids hit their camps, they fled to Pakistan, where they were taken into custody by locals, who turned them over to U.S. troops offering $5,000 bounties for suspected foreign fighters. [...] 22 Uighurs were imprisoned at Guantanamo Bay in 2002. Five were released and sent to Albania two years ago, but the rest remained in custody because no country was willing to accept them. Lawyers spent years in court arguing for their release. [...] Since 2002, the Pentagon has approved the release of more than 500 prisoners from Guantanamo, including the five Uighurs sent to Albania. More than 250 are still being held, including about 60 who would be freed if the U.S. government could find countries willing to take them.

I Survived the Georgian War. Here's What I Saw.
I know this because I was in Tskhinvali, the capital of South Ossetia, on Aug. 7 when Georgian troops marched into the city and killed my friends and neighbors. I huddled with my family in terror for three nights while Saakashvili's tanks and rockets destroyed hundreds of our homes, desecrated cemeteries, gutted schools and hospitals.

McCain Linked to Group in Iran-Contra Affair

AP Exclusive: Documents say detainee near insanity
The Bush administration ordered the men to be held in military jails as "enemy combatants" for years of interrogations without criminal charges, which would not have been allowed in civilian jails. The men were interrogated by the CIA and Defense Intelligence Agency, repeatedly denied access to attorneys and mail from home and contact with anyone other than guards and their interrogators. They were deprived of natural light for months and for years were forbidden even minor distractions such as a soccer ball or a dictionary.

Maryland Police Put Activists' Names On Terror Lists
The Maryland State Police classified 53 nonviolent activists as terrorists and entered their names and personal information into state and federal databases that track terrorism suspects, the state police chief acknowledged yesterday. Police Superintendent Terrence B. Sheridan revealed at a legislative hearing that the surveillance operation, which targeted opponents of the death penalty and the Iraq war, was far more extensive than was known when its existence was disclosed in July.

Thousands of Troops Are Deployed on U.S. Streets Ready to Carry Out "Crowd Control"
In Iraq a study by Ann Wright shows that deserters -- reservists who refused to go back to Iraq -- got longer sentences than war criminals.

As More Troops Refuse to Deploy, Getting Conscientious Objector Status is an Uphill Battle