četvrtak, 25. rujna 2008.

OCHA-in izvještaj Humanitarian Monitor za kolovoz 2008.

Grad Hebron, Zapadna obala, kolovoz 2008.

Neki podaci iz (puno opsežnijeg) izvještaja UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova Humanitarian Monitor za kolovoz 2008 (OCHA report: Humanitarian Monitor, Ocuppied Palestinian Territory, August 2008) kojeg možete u cijelosti i zajedno s dijagramima na engleskom pročitati na linku:

Izraelske su sigurnosne snage tijekom kolovoza 2008. ozlijedile 114 nenaoružanih civila na Zapadnoj obali, uključujući 68 djece. Više od polovice ih je ozlijeđeno tijekom prosvjeda protiv ilegalnog izraelskog Zida u selima Ni'lin i Bil'in. 37 osoba je ozlijeđeno u napadima izraelskih kolonista.

96 osoba je ozlijeđeno tijekom kolovoza od strane izraelskih sigurnosnih snaga na Zapadnoj obali u prosvjedima protiv izraelskog Zida u selima Ni'lin i Bil'in. To je 64% od ukupnog broja ozlijeđenih na Zapadnoj obali u kolovozu 2008. Jedan je 17-godišnji palestinski dječak 04. kolovoza umro od ozljede koju je zadobio 30. srpnja, kad je ranjen s 2 gumom presvučena metalna metka. Dječaka je ranila izraelska vojska tijekom sprovoda 10-godišnjem dječaku kojeg je izraelska vojska ubila 29. srpnja nakon prosvjeda.

21. kolovoza izraelska vojska je uhitila 20-godišnjeg Palestinca i vezala mu ruke prilikom pretresanja i pretraživanja kuća u selu Ni'lin, nakon što je prosvjed tog dana završio. Vojnici su uhićenog pretukli i iz blizine mu gumom presvučenim metalnim metkom pucali u glavu zbog čega je on hospitaliziran sa slomljenom lubanjom u bolnici u Ramalli i u kritičnom je stanju.

Gotovo svakodnevni prosvjedi u Ni'linu počeli su u svibnju 2008. Prosvjedi su usmjereni protiv izraelskog Zida koji se gradi na zemlji koja pripada selu Ni'lin. Prosvjedi većinom završavaju nasiljem od strane izraelske vojske koja prosvjednike rastjeruje koristeći suzavac i šok granate, gumom presvučene metalne metke i povremeno prave metke. Vojnici i pogranični policajci također fizički napadaju prosvjednike, a od 08. kolovoza pogranična policija protiv prosvjednika upotrebljava smrdljivu tekućinu od koje se prosvjednici odmah razbježe jer izaziva povraćanje.

Nastavilo se rušenje palestinskih građevinskih objekata zbog neposjedovanja građevinskih dozvola u Istočnom Jerzalemu. Jeruzalemske vlasti su srušile 2 kuće u Beit Hanini nakon što su 2 obitelji istjerane iz njih pomoću pasa. 16 je osoba, uključujući 11 djece, raseljeno. Jednu od srušenih kuća sagradila je izraelska udruga Israeli Committee Against House Demolitions 2007. namjesto kuće koja je srušena 2005. godine. Obitelji nije bilo dopušteno da iznese namještaj iz kuće prije rušenja. U mjestima At-Tur i Al'Isawiya srušene su 2 kuće u fazi izgradnje i 1 cementni pod na području Wadi Qaddoum.

Izraelska civilna uprava je u zoni „C“ na Zapadnoj obali srušila 29 štandova s voćem i povrćem u vlasništvu palestinskih prodavača u Jordanskoj dolini, uz cestu 90 između mjesta Jiftlik i Bardala. Štandovi su srušeni buldožerom, a ostaci su spaljeni. Voće i povrće je konfiscirano. Ti su štandovi godinama prehranjivali više od 30 obitelji u Jordanskoj dolini.

Izraelska civilna uprava je također izdala naloge za rušenje 2 kuća u mjestu 'Arab Ar Ramadin Al Janubi koje će pogoditi 10 osoba. 'Arab Ar Ramadin Al Janubi nalazi se između ilegalnog izraelskog Zida i Zelene linije, na području Qalqilije. Izraelska vojska je u rujnu 2003. to područje proglasila zatvorenom vojnom zonom i prisilila mještane da od izraelskih vlasti traže dozvole kako bi mogli nastaviti živjeti u vlastitim domovima.

Gotovo 80% kolonističkih napada na palestinske civile dogodilo se u zoni H2 u gradu Hebronu. Napade na tom području su izvršili izraelski kolonisti iz ilegalnih naselja Kiryat Arba' i Kuća Al Rajabi, uglavnom tinejdžeri, koji kampiraju u 3 šatora podignuta na palestinskoj zemlji u privatnom vlasništvu u četvrti Wadi al Hussein. Osim fizičkih napada, kolonisti su također verbalno vrijeđali Palestince, uništavali privatna vozila i prozore na kućama i onemogućavali Palestincima i međunarodnim aktivistima pristup na cestu. U najmanje 3 navrata kolonisti su Palestince napali OC sprejem, a jednom su ih polili bojom. Kolonisti obično dolaze u pratnji 1 ili 2 naoružanih kolonista koji svoje puške uperuju u Palestince. Nedavni izvještaji izraelskih medija i jedne nevladine udruge upućuju na to da izraelske vlasti u do 80-90% slučajeva ne procesuiraju izraelske koloniste koje se sumnjiči da su počinili napade na Palestince ili njihovu imovinu.

U oružanim sukobima između pripadnika suparničkih palestinskih pokreta ubijeno je 14 osoba (uključujući 13 naoružanih), a ranjeno njih 103, uključujući 17 djece i 6 žena.

2 je palestinske djece ubijeno u kolovozu, jedno na Zapadnoj obali, a drugo u Pojasu Gaze, u obiteljskom sukobu. 73 djece je ozlijeđeno, od toga 56 na Zapadnoj obali i 17 u Pojasu Gaze. Više od 70% ozljeda na Zapadnoj obali dogodilo se tijekom prosvjeda protiv Zida, a 20% je rezultat napada izraelskih kolonista, uglavnom u zoni H2 u Hebronu. Svo 17 ozlijeđene djece u Pojasu Gaze ozlijeđeno je 02. kolovoza, tijekom oružanih sukoba između snaga odanih Hamasu i članova jedne obitelji povezane s Fatahom.

Od početka 2008. ubijeno je ukupno 81 dijete (77 palestinske djece i 4 izraelska djeteta), a 395 (387 palestinske i 8 izraelske) ih je ranjeno u izraelsko-palestinskom sukobu. 293 palestinska maloljetnika se nalazi u izraelskim zatvorima, uključujući 5 djevojaka. Više od 90% zatvorenih palestinskih maloljetnika je u dobi između 16 i 17 godina. 13 maloljetnika (uključujući 2 djevojke) nalazi se u administrativnom pritvoru, bez optužnice ili suđenja.

Između srpnja 2007. i srpnja 2008. izraelski su vojnici 15 puta, a izraelski kolonisti 8 puta napadali palestinske škole. Od siječnja 2008. u operacijama izraelske vojske ubijeni su 21 učenik i 3 nastavnika UNRWA-inih škola.

Tijekom kolovoza životni uvjeti stanovnika Pojasa Gaze nisu se poboljšali, unatoč primirju između Hamasa i Izraela zahvaljujući kojem je Izrael trebao ublažiti svoja ograničenja i opsadu Pojasa Gaze. Najviše je u Pojas Gaze uvezeno hrane (56% ukupnog uvoza), zatim šljunka (23% ukupnog uvoza). Cement i ostali građevinski materijali činili su samo 4% ukupnog uvoza. Kao što je bio slučaj i u srpnju, velik dio uvezenog šljunka je neupotrebljiv tako dugo dok dovoljna količina cementa i ostalih građevinskih materijala ne bude puštena u Pojas Gaze. Izrael je dopustio da male količine nekoliko novih artikala uđu u Pojas Gaze u kolovozu, uključujući sok, odjeću, cipele, PVC cijevi i neke poljoprivredne materijale. Prijeko potrebna roba, poput rezervnih dijelova potrebnih za održavanje infrastrukture javnog zdravstva i vodovodne infrastrukture, industrijskih sirovina, namještaja, elektronike i školskih uniformi, nije ušla u Pojas Gaze. Izraelske vlasti nastavile su zabranjivati i onemogućavati bilo kakav izvoz iz Pojasa Gaze.

Količine goriva koje su ušle u Pojas Gaze nisu bile dovoljne da bi se zadovoljile stvarne potrebe stanovništva. U kolovozu je pokriveno tek 22% potrebe za benzinom, 65% stvarne potrebe za dizelom, 56% stvarne potrebe za plinom za kuhanje i 84% potrebe za industrijskim plinom. Zbog pomanjkanja industrijskog plina elektrana u Gazi proizvodila je 60-65 MW struje umjesto 80MW, koliko bi mogla da je imala dovoljno goriva.

U Pojasu Gaze uopće nije bilo 45 vrsta (od ukupno 416 osnovnih vrsta lijekova), a još 50 vrsta dostupno je u zalihama koje neće trajati dulje od 3 mjeseca. U Pojasu Gaze također uopće nema 102 vrste od ukupno 596 vrsta medicinske opreme, a 157 vrsta postoji u zalihama manjim od potrebnih za 3 mjeseca. Na Zapadnoj obali uopće nije bilo 73 od 416 osnovnih lijekova, a za 45 lijekova postoje zalihe koje ne dostaju niti za mjesec dana.

Web site Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova na okupiranim palestinskim područjima s izvještajima na engleskom, arapskom i hebrejskom


Dodatno:
A note of appreciation from the rich
Naturally, we try to play you off against each other whenever it suits our purposes: high-waged workers against low-waged, unionized against non-unionized, Black against White, male against female, American workers against Japanese against Mexican against ... We continually push your wages down by invoking "foreign competition," "the law of supply and demand," "national security," or "the bloated federal deficit." We throw you on the unemployed scrap heap if you step out of line or jeopardize our profits. And to give you an occasional break from the monotony of our daily economic blackmail, we allow you to participate in our stage-managed electoral shell games, better known to you ordinary folks as "elections." Happily, you haven't a clue as to what's really happening -- instead, you blame "Aliens," "Tree-hugging Environmentalists," "Niggers," "Jews," Welfare Queens," and countless others for your troubled situation.