srijeda, 24. rujna 2008.

Novi brod plovi za Gazu, nekoliko vijesti, linkovi


Sutra isplovljava brod Hope (Nada) s Cipra za Gazu.

Na njemu će biti 20-tak liječnika, odvjetnika, novinara i umjetnika iz 10-tak zemalja te palestinski zastupnik u Knessetu Jamal Zahalka, zastupnik u palestinskom parlamentu Mustafa Barghouti i irska nobelovka Mairead Maguire.

Liječnici dolaze procijeniti zdravstvenu situaciju u Pojasu Gaze, a brod će do Gaze prevesti i prijeko potrebne lijekove za djecu.

Sutra, u četvrtak, 25. rujna u 10 sati Free Gaza Movement će održati konferenciju za tisak u luci u Larnaci na Cipru i odmah potom krenuti na drugo putovanje s Cipra za Pojas Gaze. Na linku možete pročitati popis putnika.


PETICIJA
PETICIJA protiv ubijanja divljih konja u SAD-u: BLM: Don't Kill Our Wild Horses


Nekoliko vijesti i linkova za Izrael/Palestinu:

Tutu: 2006 Israeli attack on Beit Hanoun possible war crime
Južnoafrički nadbiskup i anti-aparthejdski aktivist Desmond Tutu je izjavio da vjeruje kako je u izraelskom napadu u Beit Hanounu na jugu Pojasa Gaze 2006. korištena prekomjerna sila i nije vođeno računa o životima palestinskih civila, te da bi se taj napad mogao smatrati ratnim zločinom. Tutu je bio član UN-ovog istražnog povjerenstva koje je kratko nakon tog napada trebalo otputovati u Gazu i istražiti incident, no Izrael je odbio Tutuu izdati vizu i na taj način onemogućio provođenje istrage. U tom je izraelskom napadu 2006. ubijeno 19 palestinskih civila, uključujući djecu. Tutu je ponovio da još uvijek nije prekasno da se provede neovisna, nepristrana i transparentna istraga. Izraelske vlasti su Tutuovu izjavu odbacile, tvrdeći da je unutarnja istraga koju je provela izraelska vojska pokazala da se radilo o nesretnom slučaju i da je to dovoljno.

Tjedni izvještaj Palestinskog centra za ljudska prava o izraelskim kršenjima ljudskih prava na okupiranim područjima za razdoblje od 11. do 17. rujna 2008.
Izraelska okupacijska vojska je nastavila sustavno napadati palestinske civile i njihovu imovinu na okupiranim palestinskim područjima:
-- izraelska je vojska u pokrivenom periodu ubila 1 maloljetnika u selu Taqu u okolici Betlehema na Zapadnoj obali
-- vojska je metcima ranila 22 Palestinca, uključujući 4 maloljetnika
-- vojska je ranila 1 izraelskog novinara na ZO i 1 međunarodnog aktivista za ljudska prava u Pojasu Gaze
-- vojska je nastavila mirne prosvjednike napadati smrdljivom tekućinom u selima Bil'in i Nil'in u okolici Ramalle na ZO
-- izraelska vojska je 47 puta upadala i ulazila u palestinska mjesta na ZO
-- vojska je uhitila 39 Palestinaca, uključujući 5 maloljetnika
-- izraelska vojska je nastavila nametati totalnu opsadu na okupiranim palestinskim područjima i izolirala PG od vanjskog svijeta
-- izraelska vojska je nastavila graditi ilegalna naselja na ZO, a izraelski kolonisti su nastavili napadati palestinske civile i uništavati njihovu imovinu
-- izraelski kolonisti su napali palestinske civile i imovinu u Hebronu na ZO.

Read it and weep
Novi B'Tselemov izvještaj upozorava na porast izraelskog prisilnog preseljavanja okupiranog palestinskog stanovništva sa Zapadne obale u Pojas Gaze. Palestinci koji imaju adresu u Gazi, sada više ne smiju živjeti na Zapadnoj obali bez obzira na to kad su se preselili na Zapadnu obalu. Zahvaljujući izraelskom nepoštivanju Sporazuma iz Osla, postupak obnove podataka o mjestima prebivališta Palestinaca na okupiranim područjima je zamrznut na neodređeno vrijeme. B'Tselem vjeruje da je nova eskalacija prisilnog preseljavanja i odvajanja palestinskog stanovništva posljedica želje izraelskih vlasti da što više zavade Palestince u Pojasu Gaze i one na Zapadnoj obali i optužuje SAD i EU da su suodgovorne jer podržavaju Izrael u njegovoj politici izolacije Hamasa. Činjenice pokazuju da su tom politikom najviše pogođeni obični palestinski civili koje ona odvaja od njihovih muževa, žena, roditelja i djece koji se godinama ne mogu čak ni vidjeti, a naravno ni živjeti zajedno. U posljednje vrijeme izraelske vlasti provode racije na Zapadnoj obali i prisilno prebacuju one uhićene koji imaju adresu u Gazi u Pojas Gaze, čime krše članak 49. 4. ženevske konvencije koji zabranjuje prebacivanje okupiranog civilnog stanovništva na druge teritorije. Amnesty International je također Izrael po ovom pitanju optužio za nepoštivanje članka 33. iste konvencije koji zabranjuje kolektivno kažnjavanje. Palestinci se pitaju da li postoji još koje mjesto na svijetu gdje muž i žena ili roditelj i dijete ne mogu živjeti zajedno. Sve su vlade (uključujući hrvatsku) koje podržavaju Izrael i ne vrše na tu državu pritisak da prekine sa svojim teškim kršenjima ljudskih prava suodgovorne za ono što se događa Palestincima.

Video snimka: Izraelski kolonisti zajedno s izraelskom vojskom napadaju palestinske civile

Israel to construct dump in Nablus, just as archaeological discovery made
Izraelska vlada je odobrila ponudu jednog izraelskog izvođača radova da izgradi smetlište za Izraelce u palestinskom gradu Nablusu na Zapadnoj obali, na području gdje je nedavno otkriveno arheološko nalazište iz doba rimskog carstva. Izraelske okupacijske vlasti vlastitim (izraelskim) građanima izdaju dozvole da na ilegalno okupiranoj i konfisciranoj palestinskoj zemlji grade ilegalna, isključivo izraelska naselja, tvornice i druga postrojenja.

IDF rejects claim it caused woman's death by shoving her to ground
Palestinski izvori tvrde da su izraelski pogranični policajci u gradu Abu Dis na Zapadnoj obali u nedjelju, 21. rujna, ubili jednu 60-godišnju Palestinku gurnuvši je na zemlju tijekom pretresa njene kuće. Žena je vojnicima pokušavala zapriječiti put kad su tijekom noći došli uhititi studente koji stanuju u njenoj kući. Žena je glavom udarila u pod. Izraelska vojska je potvrdila da je pretresala njenu kuću, ali tvrdi da je njena smrt najvjerojatnije posljedica njene dugogodišnje srčane bolesti. Vojni su izvori potvrdili da je pogranična policija pretresala kuću, ali dodaju da nije bilo kontakta između policije i žene, te da se ona okliznula i pala tijekom pretresa. Žena je u bolnicu dovezena mrtva, a liječnik je ustanovio da ima slomljenu lubanju i moguće unutarnje krvarenje. Izraelska vojska tvrdi da je žena vjerojatno pala zbog srčanog udara, no palestinski očevici tvrde da su je vojnici bacili na zemlju i da joj je nakon toga glava bila krvava. Liječnik koji je pregledao tijelo je izjavio da je uzrok smrti udarac u glavu.

PCHR Director Denied Permit to Exit Gaza for International Human Rights Conference
Izraelska vojska je 12. rujna 2008, na dan kad je trebao otputovati u Bruxelles, Rajiju Souraniju, ravnatelju Palestinskog centra za ljudska prava (PCHR) u Gazi, odbila izdati dozvolu da izađe iz Pojasa Gaze kako bi mogao sudjelovati na važnoj konferenciji o ljudskim pravima koja se održavala u Bruxellesu u Belgiji u organizaciji švedske organizacije za razvoj Diakonia. Na konferenciji je sudjelovalo više od 60 palestinskih, izraelskih i međunarodnih odvjetnika za ljudska prava, pravnih stručnjaka i ostalih odvjetnika. Izraelska vojska je Souraniju odbila dopustiti da otputuje iz Pojasa Gaze unatoč intervencijama francuske i belgijske vlade. Palestinski, izraelski i međunarodni odvjetnici na konferenciji su se, između ostalog, bavili i praćenjem nepoštivanja međunarodnog prava na Okupiranim palestinskim područjima i budućim mogućnostima podizanja optužnica protiv Izraelaca koje se sumnjiči da su počinili ratne zločine. Izraelske su vlasti također odbile izdati dozvole slijedećim palestinskim aktivistima za ljudska prava: Iyadu Nasseru, glasnogovorniku Međunarodnog crvenog križa u Gazi, Issamu Younisu, ravnatelju centra za ljudska prava Al-Mezan u Gazi i Shawanu Jabarinu, ravnatelju centra za ljudska prava Al Haq u Ramalli na Zapadnoj obali, pa ni oni nisu mogli sudjelovati na Diakonijinoj konferenciji u Bruxellesu na koju su pozvani.

Israeli, Palestinian bereaved families meet

Dutch bank must disinvest from rights abuses
The land on which the light rail is being constructed includes East Jerusalem, part of the West Bank, which Israel occupied in 1967. For 41 years, Israel has been confiscating Palestinian land not for military purposes, effectively annexing West Bank land to expand its territory. This is a serious and direct violation of international humanitarian law. There are now 450,000 Israeli settlers in the West Bank, also a serious and direct violation of international humanitarian law, which forbids an occupier from transferring its civilian population to the territory it occupies. Israel has also committed serious and direct breaches of international humanitarian law by substantially altering the nature of the occupied territory in a way that does not benefit the local (occupied) population. [1] The light rail project is part and parcel of this, as it is clearly infrastructure designed to benefit the illegal settlements that have been built on stolen Palestinian land.

Summary of Salafist web sites - September 16
Commentators on the internet suggest that the motivation for this campaign, possibly encouraged by western agencies, is the attempt to divert Sunni Arab anger away from Israel – and to re-direct it to an alternative “enemy”, Iran and its “allies”. “Moderate” Arab leaders are concerned that the growing hostility to Israel undermines their domestic situation by exposing their support for President Abbas as tantamount to collaboration with Israel in oppressing Palestinians living in Gaza. As popular Arab hostility towards Israeli actions directed towards Gaza grows, so street anger towards these regimes rises – and the popularity of Iran, Syria, Hamas and Hezbollah increases: This makes “moderate” leaders feel vulnerable.


Ostali linkovi:
At 22, Omar Khadr Has Spent a Third of His Life in Guantanamo

Six Afghan civilians, international soldier killed
And a soldier with the US-led coalition was killed in a bomb blast Friday, the force said, without giving the nationality of the soldier. The coalition said separately it had killed two Taliban and arrested six in the Sarobi district near Kabul where 10 French soldiers were killed in a rebel ambush last month.

Cholera cases reach 172, health ministry says
A cholera outbreak is continuing to spread in central and southern Iraq with 65 new cases registered over the past week, bringing the total number of confirmed cases to 172, a health ministry spokesman said on 20 September.