utorak, 12. kolovoza 2008.

Update o škotskim lijekovima i žrtvama izraelske blokade


Još uvijek ni traga ni glasa objašnjenju zašto Linda i Khalil nisu mogli škotske lijekove prevesti kroz hrvatski teritorij. Khalil i dalje s lijekovima čeka na graničnom prijelazu Rafah.

Za puštanje škotskih lijekova u Pojas Gaze založio se i škotski premijer. Članovi škotskog parlamenta također su poslali pismo u kojem od egipatskih vlasti traže da puste lijekove u PG.

Khalil se nada da će akcija međunarodnih, izraelskih i palestinskih mirovnih aktivista, koji će kroz koji dan brodovima (brodovi bi danas trebali krenuti s Cipra za Gazu) pokušati probiti ilegalnu izraelsku blokadu Pojasa Gaze, pomoći da i on i lijekovi konačno uđu kroz granični prijelaz Rafah.

Kad na kraju lijekovi uđu u Pojas Gaze, Hrvatska će ostati jedina zemlja kroz koju škotski par nije uspio proći, iz za sad još uvijek, nepoznatih razloga. Ako lijekovi ne uđu u Gazu, Hrvatska i Izrael bit će jedine zemlje koje su im onemogućile prolaz.

Stanje u Gazi je i dalje katastrofalno unatoč prekidu vatre. Ministarstvo zdravstva Hamasove vlade u Gazi je u nedjelju (10. 08.) upozorilo da sve više pacijenata u Pojasu Gaze umire zbog izraelske blokade. U ministarstvu tvrde da su potrošene sve zalihe lijekova u državnim ljekarnama i pozivaju međunarodnu zajednicu da intervenira kako bi se spasili životi pacijenata u PG. Od početka kolovoza u Pojasu Gaze je umrlo 12 pacijenata, uključujući 6 žena i 1 dijete. Od početka drastične izraelske blokade (lipanj 2007.) zbog nedostatka lijekova i odbijanja izraelskih vlasti da im dopuste liječenje izvan PG, u PG je umrlo 243 pacijenata. Od kad je postignuto primirje između Izraela i Hamasa u PG (19. lipnja 2008.), kojim je Hamas trebao prekinuti i spriječiti ispaljivanje projektila na Izrael, a Izrael ukinuti svoju nečovječnu blokadu PG, umrlo je 42 palestinskih pacijenata. Ministarstvo zdravstva u Gazi također je pozvalo Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), Crveni križ i ostale udruge za ljudska prava da natjeraju Izrael da ukine svoju zločinačku blokadu civila u PG. Stotine pacijenata u PG čekaju da im Izrael, koji u potpunosti kontrolira granice Pojasa Gaze, dopusti da odu na liječenje u inozemstvu ili da dopusti potrebnim lijekovima i medicinskoj opremi da uđu u PG.

Dodatni linkovi:
10. kolovoza 2008. umro je Mahmoud Darwish, najpoznatiji i najveći palestinski pjesnik.

Member of pro-Fatah Hillis family dies in Israeli hospital, bringing Gaza toll to 13
Još je jedan član obitelji Hillis preminuo od ozljeda zadobivenih u sukobima između Fataha i Hamasa 02. kolovoza u Gazi. Njegovom smrću broj ubijenih u tom sukobu je porastao na 13, uključujući 11 članova klana Hillis i 2 policajca Hamasove vlade u Gazi.

How Tenet Betrayed the CIA on WMD in Iraq