subota, 9. kolovoza 2008.

Još o sukobu Fataha i Hamasa u Gazi

Palestinski predsjednik Abbas je u nedjelju (03. kolovoza) odbio na Zapadnoj obali pružiti utočište pristašama Fataha koji su 02. kolovoza iz Pojasa Gaze kroz Izrael prebjegli na Zapadnu obalu, usprkos bojazni da će njihovi životi i sigurnost u PG biti ugroženi. Abbas je rekao da Fatah mora „zadržati svoju nazočnost u Pojasu Gaze“ i naredio oko 200 boraca koji su mu odani i koji su u subotu pobjegli iz PG, da se vrate na to područje. Ipak, oni koji se nalaze na Hamasovoj „crnoj listi“ (11 članova obitelji Hillis sumnjiči se za upletenost u planiranje bombaškog napada u kojem je ubijeno 5 policajca Hamasove vlade u Gazi i jedna djevojčica) neće biti vraćeni. Hamas je zaplijenio velike količine oružja u blizini zgrade obitelji Hillis, uključujući mine, minobacače, ručne bacače raketa, eksplozivne naprave, rakete domaće izrade i jurišne puške.

Posljednja eskalacija nasilja među suparničkim palestinskim pokretima počela je 25. srpnja 2008. eksplozijom u jednom kafiću u Gazi koja je usmrtila 5 policajca Hamasove vlade u Gazi i jednu djevojčicu. Bombaški napad 25. srpnja na plaži punoj ljudi u PG bio je peti u nizu bombaških napada počinjenih u Pojasu Gaze u samo 3 dana, od 23. do 25. srpnja. Od 25. srpnja Hamasove sigurnosne snage u Pojasu Gaze i sigurnosne snage Fatahove vlade na Zapadnoj obali arbitrarno provode masovna uhićenja pripadnika suparničkih pokreta na osnovu političke pripadnosti. Fatah i Hamas također su uhitili brojne novinare i zabranjivali političke skupove gušeći slobodu informiranja i slobodu izražavanja.

U subotnjim (02. kolovoz) sukobima, u kojima su u civilnim zonama korišteni minobacači, ručni bacači raketa i improvizirane eksplozivne naprave, živote je izgubilo 11 naoružanih muškaraca i 2 policajca Hamasove vlade. Ranjeno je više od 103 osoba, uključujući osobe koje nisu sudjelovale u sukobima, 17 djece, 6 žena, te 20 policajaca. Spaljeno je 5 kuća zbog čega je 25 osoba ostalo bez krova nad glavom. Policija je cijelu četvrt u kojoj živi obitelj Hillis proglasila zatvorenom vojnom zonom čime je civilima 3 dana bilo onemogućeno da se tim područjem slobodno kreću.

188 osoba, uključujući djecu i 22 ranjenika pobjeglo je 02. kolovoza iz Pojasa Gaze u Izrael kroz granični prijelaz Nahal Oz. Na graničnom prijelazu im je izraelska vojska vezala ruke i stavila poveze preko očiju, te su prisiljeni da se skinu u donje rublje. U takvom su stanju bili prisiljeni provesti dulje vremensko razdoblje, fotografirani su i te su ponižavajuće fotografije objavljene u medijima u cijelom svijetu. Izraelska vojska dopustila im je da prijeđu na izraelski teritorij, no 32 su vraćeni u Pojas Gaze gdje su ih odmah uhitile sigurnosne snage Hamasove vlade. Izraelska vojska uhitila je više od 12 osoba među 188 Palestinaca koji su pobjegli iz PG, a ostalima je Abbas naredio da se vrate u PG jer su se Dahlanovi klanovi, koji su u sličnim okolnostima pobjegli iz PG prije godinu dana, protivili njihovom dolasku na Zapadnu obalu.

Na Abbasovu odluku reagirala je Udruga za građanska prava u Izraelu koja je od Visokog suda pravde zatražila da vojsci naredi da prebjegle Palestince ne vraća u PG jer će im tamo biti ugroženi životi i kršena ljudska prava. Nakon reagiranja izraelskih udruga civilnog društva vojska je prestala prebjegle Palestince vraćati u PG. Na kraju ih je 92 prebačeno na Zapadnu obalu u Jerihon, 60 ih je vraćeno u Pojas Gaze, a 36 ih je hospitalizirano ili se nalaze u pritvoru.

Uhićenja vezana uz bombaški napad na plaži u PG (25. srpnja) nastavila su se u Pojasu Gaze. Uhićeno je više od 230 osoba koje su uglavnom povezane s Fatahom ili obitelji Hillis. Nastavili su se napadi na nevladine i lokalne udruge u PG. Od 26. lipnja napadnuto je i zatvoreno više od 185 institucija, od kojih je tek 23 naknadno ponovo otvoreno i nastavilo s radom. Policija vlade u Gazi zatvorila je radio postaju Al Sha'b koja je povezana s Narodnim frontom za oslobođenje Palestine. Broj uhićenja na Zapadnoj obali također je porastao.

Uz navedene linkove korišteni i podaci iz izvještaja UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA)


Ostali linkovi:
Naomi Klein: China Unveils Frightening Futuristic Police State at Olympics
It's easy to see the dangers of a high tech surveillance state in far off China, since the consequences for people like Jun are so severe. It's harder to see the dangers when these same technologies creep into every day life closer to home-networked cameras on U.S. city streets, "fast lane" biometric cards at airports, dragnet surveillance of email and phone calls. But for the global homeland security sector, China is more than a market; it is also a showroom. In Beijing, where state power is absolute and civil liberties non-existent, American-made surveillance technologies can be taken to absolute limits.

More Details on Bush Admin Iraq Forgery Allegations

Was Abu Nidal Forgery Aimed at Refuting Joe Wilson?

White House Denies Author's Accusations of Document Forgery