nedjelja, 10. kolovoza 2008.

Iz UN OCHA-inog tjednog izvještaja (30.07.-05.08.2008.)

Pojas Gaze: U razdoblju od 30. srpnja do 05. kolovoza 2008. u Pojasu Gaze nije bilo palestinskih ni izraelskih žrtava u izravnim sukobima između Izraelaca i Palestinaca.

U tom su periodu 2 izraelska buldožera i 2 tenka ušli oko 200 metara u Pojas Gaze, istočno od grada Khan Younisa, tamo detonirali jednu eksplozivnu napravu i potom se povukli.

Patrolni čamci izraelske vojske i dalje pucaju na palestinske ribarske brodove i tjeraju ih da se vrate na obalu. U periodu koje pokriva ovaj izvještaj takvi su se incidenti dogodili 2 puta.

Pripadnici palestinskih naoružanih skupina ispalili su 2 rakete domaće izrade iz PG prema južnom Izraelu, ali su oba projektila pala na teritorij Pojasa Gaze. Nitko nije ozlijeđen i nije prouzročena nikakva materijalna šteta.

Zapadna obala: Na Zapadnoj obali se znatno smanjio broj potraga i operacija pretresa izraelske vojske (79 u usporedbi sa 210 prethodni tjedan) i nešto manje Palestinaca je uhićeno/zarobljeno (70 u usporedbi s 85 prethodni tjedan).

I ovaj je tjedan na Zapadnoj obali bilo civilnih žrtava. Jedan je 17-godišnji dječak umro od ozljeda koje je zadobio kad je izraelska vojska pucala na njega u selu Ni'lin tijekom pogreba jednog 10-godišnjeg dječaka iz istog sela kojeg je dan prije ubila izraelska pogranična policija. U vojnim operacijama izraelske vojske i prosvjedima protiv Zida u Ni'linu ozlijeđeno je 20 nenaoružanih civila, uključujući 6 djece.

Jeruzalem: Izraelska pogranična policija je ušla u Jeruzalemsko narodno kazalište (Al Hakawati) gdje je nekoliko škola organiziralo svečanost nakon polaganja matura. Tvrdeći da se svečanost održava pod pokroviteljstvom Palestinske samouprave kojoj izraelske vlasti ne dopuštaju da djeluje u Istočnom Jeruzalemu, pogranična je policija sudionicima onemogućila da uđu u dvoranu, sve istjerala iz zgrade i otkazala svečanost.

Rušenja kuća: Izraelska vojska je u Istočnom Jeruzalemu srušila jednu nenastanjenu zgradu zbog neposjedovanja građevinske dozvole i jedan cementni pod veličine 100m2 u četvrti Ras al'Amud. Izraelska civilna uprava podijelila je 2 naloga za rušenje 2 kuća (u kojima živi 10 ljudi) u selu 'Arab ar Ramadin al Janubi, koje se nalazi u „Zoni C“ u enklavi ilegalnog izraelskog naselja Alfe Menashe (Qalqiliya). Nakon što je izgrađen Zid, izraelska vojska je to selo proglasila zatvorenom vojnom zonom i mještane prisilila da traže dozvole kako bi mogli nastaviti živjeti u vlastitim domovima.

Nasilje kolonista: Tijekom perioda koji pokriva ovaj izvještaj (30.07. – 05. 08. 2008.) izraelski su kolonisti ozlijedili 20 Palestinaca, uključujući 5 žena i 5 djece. Ovaj je tjedan OCHA zabilježila najveći tjedni broj kolonističkih napada od siječnja 2005 do danas. Izraelski kolonisti ove su godine ozlijedili više od 80 osoba, uključujući 13 djece. Velik broj ozlijeđenih rezultat je stalnih napada izraelskih kolonista iz ilegalnih naselja Tel Rumeida, Al Rajabijeva kuća i Kiryat Arba na palestinske kuće i imovinu u zoni H2 u Hebronu. Najviše napada dogodilo se na područjima Wadi Al Nasara i Tel Rumeida gdje je ozlijeđeno 16 osoba i oštećeno 15 automobila. Izraelski kolonisti iz divljeg naselja Havat Gil'ad zapalili su 50 dunuma maslinika u vlasništvu palestinskih poljoprivrednika iz sela Immatin (Qalqiliya). Izraelski kolonisti su također pokušali podići novo divlje ilegalno izraelsko naselje u četvrti Dahiyat Al Salam u mjestu Shu'fat, ali ih je od tamo evakuirala izraelska vojska.

Informacije izvađene iz tjednog izvješća UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarnih poslova za razdoblje od 30. srpnja do 5. kolovoza - OCHA Weekly Report: 30 July – 5 August 2008. Cijeli izvještaj (uključujući podatke o međupalestinskim sukobima kojima se bavi prethodni post) na engleskom možete pročitati na linku.


Ostale vijesti i linkovi:
Israeli sources: “Qassam shell fired from Gaza into the Western Negev”
Izraelski vojni izvori su u subotu (09. kolovoza) objavili da su pripadnici palestinskih naoružanih skupina ispalili 1 projektil domaće izrade na Zapadni Negev. Projektil je pao na otvoreno područje i nije prouzročio ozlijede ni materijalnu štetu. Izraelski dužnosnici tvrde da je od postizanja prekida vatre između Izraela i Pojasa Gaze bilo nekoliko sličnih incidenata. Prema izraelskim vojnim izvorima, palestinske su naoružane skupine u srijedu, 06. kolovoza, ispalile 1 projektil domaće izrade na područje Sha'ar Hanegev u Izraelu. Ni u tom incidentu nitko nije ranjen i nije bilo materijalne štete.

Tape: Top CIA official confesses order to forge Iraq-9/11 letter came on White House stationery