srijeda, 30. srpnja 2008.

Update o Lindi i Khalilu: lijekovi i dalje čekaju na prijelazu Rafah

autor crteža: Carlos Latuff

Ne biste vjerovali, ali škotski lijekovi (koji su 10. srpnja krenuli iz Škotske, a 20. srpnja stigli na prijelaz Rafah) još uvijek čekaju na egipatskoj strani tog graničnog prijelaza. Egipatske vlasti su priznale da je za ulaz lijekova potrebna dozvola izraelskih vlasti. Linda se danas vraća natrag u Edinburgh jer već tjedan dana kasni na posao, a Khalil ostaje na prijelazu Rafah odlučan da lijekove u Pojas Gaze dostavi kroz taj granični prijelaz i probije izraelsku blokadu. Pozivaju se svi koji mogu da dođu na egipatsku stranu graničnog prijelaza Rafah i traže da kombi s lijekovima bude pušten u Pojas Gaze.

Također, ako još niste poslali svoje poruke egipatskim vlastima ili veleposlanstvu u Londonu, molim vas da to učinite. Brojeve fakseva i web stranica za kontakt potražite na linkovima u prethodnom postu.

Više informacija, slike, videozapisi:
Scottish Palestine Solidarity Campaign
Gaza in Egypt

Iako su Linda i Khalil imali poteškoća s egipatskim, jordanskim i turskim vlastima, jedino su im hrvatske vlasti odbile dopustiti da putuju hrvatskim teritorijem. Linda i Khalil mogli su putovati zemljama EU, te Jordanom, Turskom, Sirijom i Egiptom, ali ne i Hrvatskom. Da se ne bi zavaravali, problem na granici između Egipta i Pojasa Gaze može se zahvalili izraelskim vlastima i poslušnom egipatskom diktatoru kojem opstanak na vlasti ovisi o njegovoj poslušnosti SAD-u. Tko zna, možda i Hrvatska ima nekakav poseban sporazum s Izraelom o tome da Palestinci, pro-palestinski humanitarci ili lijekovi za Palestince ne mogu bez izraelskog odobrenja prijeći hrvatske granice?

U međuvremenu u Pojasu Gaze pacijenti i dalje nepotrebno umiru. 2 je Palestinaca (jedno 11-godišnje dijete i jedan 55-godišnji muškarac) u utorak (29. srpnja) umrlo jer im Izrael nije dopustio da izađu iz Pojasa Gaze radi liječenja koje bi im spasilo živote. Zahvaljujući izraelskoj nehumanoj blokadi koja priječi uvoz lijekova i izlaz palestinskih pacijenata do sada je u Pojasu Gaze umrla 221 osoba.

Za nekoliko dana skupina od 60 međunarodnih aktivista, umjetnika, pa i 3 EU parlamentarca pokušat će brodovima, morskim putem, probiti izraelsku blokadu Pojasa Gaze. Brodovi bi trebali početi isplovljavati s Cipra 5. kolovoza. Vidjet ćemo kako će oni proći.
U.S. leftists confirm plans to sail to Gaza to break siege
Israel fears European ship may sail to Gaza to 'break siege'


Dodatno (nevezano uz slučaj na graničnom prijelazu Rafah):
Don't play israel
Blog s vijestima o kulturnom bojkotu Izraela
Björk, Snoop Dogg i mnogi drugi otkazuju koncerte u Izraelu.